22 Dis 2016

Pengalaman Masuk Hospital

pengalaman, kenangan, memori, hospital, doktor, nurse, unit kecemasan, asthma, penat, lelah, ubat,
Pengalaman Masuk Hospital

Assalammualaikum..
Sempena dah hujung tahun ni, aku sajalah nak tulis pengalaman aku masuk hosital dulu. Actually dari kecil lagi, memang aku dah ada asthma tapi tak adalah sampai masuk hospital cuma selalu ke hospital untuk check up pasal asthma ini dengan doktor. Aku pernah masuk hospital dua kali dan sebab masuk hospital sebab asthma jugalah, tapi selalunya kalau masuk hospital sebab asthma ni tak lama pun, dalam sehari dua jer dah boleh balik dan Alhamdulilah lepas tu akan sembuh dan kena rajin makan ubat ikut masa dan dose yang ditetapkan. First sekali masuk hospital tu adalah pada Disember 2012. Itu pun sebab aku di transfer dari klinik kesihatan ke hospital sebab asthma agak teruk. Sampai ke hospital maybe dalam 7 malam, memang lama betul tunggu, ingatkan bila dah habis rawatan kat Emergency Room tu bolehlah masuk wad terus, tapi kena lalui lagi satu peringkat untuk check up dekat satu bilik ini yang ada doktor dan nurse juga. Nampaknya memang berkurun lamalah kena tunggu sebab diorang masih check dan berbelah bagi sama ada nak suruh balik atau masukkan aku dalam wad, sebab masa tu, aku lebih rela masuk wad dari tunggu lebih lama kat situ, tambahan lagi aku dah tak larat nak batuk dah dan bila aku dah dimasukkan ke dalam wad, memang dah waktu malam pun. Ikutkan lepas ER itu masukkanlah aku terus ke wad ini tak, asyik kena tunggu dan tunggu, takut katil hospital tak cukup ke apa?. First time aku masuk wad memang aku seorang diri saja dekat situ, mak aku balik rumah dulu dan esok pagi dia datang semula. Lepas tu, nasiblah doktor - doktor dekat situ nampak friendly, paling frust sekali bila aku lupa bawa handphone, serius memang bosan sangat masuk hospital tanpa ada handphone, dahlah aku tak boleh tidur langsung sebab asyik batuk, kalau ada handphone sekali dengan ear phone itu bolehlah dengar lagu ke apa ke, betul tak?. Masa aku masuk hospital kali pertama ni, keadaan kesihatan mak aku masih okey, boleh jalan jauh semua, sekarang ini dia dah sakit kaki jadi susah nak jalan jauh. Lagi pun, kalau dekat hospital itu, memang kena jalan jauh. Masa first time masuk hospital ini, aku duduk dalam 2 hari saja, nasib sekejap saja.

Pada 19 Julai 2016 yang lalu, sekali lagi aku diserang asthma yang teruk dan akhirnya terpaksa panggil Ambulans, first time juga naik ambulans depan rumah. Dalam 4.30 pagi macam tu, Ambulans sampai, nasiblah masa itu tak ada orang dan sunyi sepi saja kawasan depan rumah tu, sebab malu juga kalau orang lain tengok. Keadaan dan situasi lebih kurang sama macam yang pertama kali itu, bezanya masa X-Ray itu entah macam mana benda yang ada dekat tangan aku tu tercabut dan buatkan darah dari tangan aku keluar banyak, sampai tudung aku pun kena darah, tudung aku masa tu pula warna putih, jadi darah lekat dekat tudung. Takut tengok darah sendiri. Perkara yang sama juga berlaku masa lepas buat rawatan astma dan lepas check up semua, aku dimasukkan dalam satu bilik ini dan masa ni aku tengok riak wajah doktor cina tu garang betul, dari gaya dia, macam nak halau aku balik dan tak nak bagi aku masuk wad, tapi ini tekaan aku sajalah. Masa tengok muka doktor ini, dia macam tak nak bagi aku masuk wad dan biar aku tunggu lama dekat situ, Aku cuak juga masa ni, sebab mak aku dah balik, sebab dia ingatkan aku terus masuk wad, cuba kalau doktor tu suruh aku balik juga masa tu, tak ke pening, dahlah masih penat, lepas itu aku nak ke mana pula, lagi pun mak aku pula tak ada handphone untuk aku telefon bagi tahu apa - apa, sebab dia balik rumah dulu dan akan datang kemudian. Nasiblah dalam pukul 10 pagi macam tu aku masuk wad, masa ini ada sorang doktor cina yang mcm garang sikit dan bahasa melayunya agak pelat dan agak kelakar bila aku dengar dia bercakap tapi gayanya memang serius dan sedikt tegas. Kali ni masuk hospital, aku ada ramai pelawat yang datang tengok aku dekat hospital ini yang terdiri dari pakcik, makcik aku dan juga sepupu. Apa pun alhamdulilah dalam 2 hari macam tu, aku dah keluar hospital. Walaupun masa keluar hospital itu, aku masih rasa penat sikit, tapi bila dah lama sikit dan aku rajin makan ubat, aku dah sihat, Alhamdulilah..

Lepas 2 kali masuk hospital sebab Asthma ini aku memang berazam nak jaga kesihatan, aku juga nak kuruskan badan sebab dah comel sangat ni. Doa - doakan aku ye, semoga aku terus sihat dan berjaya untuk kurus sedikit.

Gambar di atas credit to https://pixabay.com



Read More

31 Mei 2016

Prophecy - Japanese Movie Review

Filem Jepun, Japanese Movie, Prophecy, Yokokuhan, Sinopsis, Review, Pelakon, Toma Ikuta, Erika Toda, Ryohei Suzuki, Gaku Hamada,
Prophecy - Japanese Movie Review

Dulu aku ada menonton Filem Jepun yang bertajuk Prophecy, actually aku sebenarnya lebih layan drama / movie Korea saja, tapi entah macam mana aku ada tengok cerita Prophecy (Yokokuhan) ini di cinema, tapi baru sekarang aku sempat nak buat review filem ini. Movie ini release tahun 2015 dan dilakonkan oleh Toma Ikuta, Erika Toda, Ryohei Suzuki, Gaku Hamada dan ramai lagi. Aku memang kurang kenal sikit pelakon - pelakon Jepun ini tapi dulu - dulu aku ada tersuka dengan pelakon Mizobata Junpei lepas tengok Movie High School Live Action Debut. Berbalik pada Movie Prophecy ini, aku tertarik nak tengok movie ini sebab jalan ceritanya macam menarik dan unik sikit. Mengisahkan tentang sekumpulan pemuda yang mengelarkan kumpulan mereka sebagai Shinbunshi. Mereka mengupload video di Yourtube dengan memakai topeng yang diperbuat daripada surat khabar dan memberitahu serta membuat ramalan tentang apa yang akan terjadi, dimana mereka akan menghukum sesiapa yang berbuat jahat dalam masyarakat.
Tak silap aku diorang ini tak adalah sampai membunuh cuma mencederakan orang jahat saja. Ada beberapa perkara yang aku kurang faham dalam cerita ini, dan ada juga beberapa perkara yang aku rasa tak logik dalam movie ini. Mungkin masa tengok movie ini aku tak berapa fokus tu yang menyebabkan aku jadi tak faham tu. Tujuan diorang buat semua benda ini adalah untuk mendapatkan perhatian orang ramai, demi menunaikan impian salah sorang sahabat mereka yang telah meninggal iaitu mencari ayahnya. Tapi cara diorang mencari perhatian itu memang sangat extreme betul. Sampai sanggup buat cubaan membunuh diri di akhir cerita, dan ending movie ni memang sedih bila Geitsu (ketua kumpulan Shinbunshi) mati. Geitsu ini awalnya bekerja sebagai pekerja pelatih di Syarikat IT tapi akhirnya diberhentikan dengan cara yang kejam sekali. Lepas dari itu Geitsu ni sukar nak cari kerja, semua tak nak ambik dia bekerja sampai dia kena kerja kuli, iaitu buat kerja - kerja berat. Geitsu ini kacak orangnya tapi kenapa dia tak pergi minta kerja jadi model ke kan?, mesti dapat kalau dia minta kerja jenis begitu. 
Di situ Geitsu berkenalan dengan ahli kumpulannya yang lain dan jadi kawan baik. Antara mereka, Geitsu seoranglah yang paling bijak. Disitu juga majikan mereka melayan dengan teruk sehingga salah sorang dari mereka mati akibat sakit. Disebabkan geram dengan majikan mereka yang tidak berhati perut itu, diorang semua berpakat untuk membunuh majikan mereka dan seterusnya terbentuklah kumpulan mereka Shinbunshi. Aku tak faham juga kenapa Geitsu tak membalas dendam atau memberi pengajaran kepada majikan lamanya yang juga busuk hati itu, patutnya majikan lamanya dan seluruh pekerja disitu harus diberi pengajaran. Tapi niat sebenar Geitsu dan kawan - kawannya sangat murni, diorang hanya nak benda simple, tapi terpaksa melakukan sesuatu yang ekstrem untuk mendapatkan perhatian masyarakat. Agak meluat juga tengok sikap polis wanita yang bernama Erika tu, dia nampak ego dan sombong. Ada satu scene tu, dimana dia berlari-lari mengejar Geitsu, namun bila Geitsu masuk dalam satu lorong / lubang yang dimdepannya ada air, boleh pula si Erika itu berhenti mengejar dan just menjerit saja untuk bercakap dengan Geitsu. Lepas itu Erika dah ada di balai polis dan Geitsu terlepas. Terpikir juga macam manalah Geitsu itu boleh terlepas dari Erika itu.

Masa part last tu baru nampak Erika sedih dan berasa kasihan pada Geitsu, bila dia dapat tahu motif sebenar kumpulan Geitsu ini. Tambahan lagi Geitsu sanggup mengorbankan nyawanya demi mencapai matlamat mereka. Malahan memberi peluang kepada kawan - kawannya untuk memulakan kehidupan baru selepas kematiannya. Erika sedih bila Geitsu sanggup buat semua benda ini atas sebab - sebab yang tidak begitu penting. Apapun bagi aku, movie ini boleh tahan juga dan aku bagi 6.5 Bintang dari 10 bintang untuk Filem Prophecy ini.

Gambar Di atas credit to https://commons.wikimedia.org
Read More

24 Feb 2016

Kelebihan Masuk Tingkatan 6 (STPM)

Tingkatan 6, Form 6, Kelebihan Masuk Tingkatan Enam, Kelebihan Ambil STPM, STPM, Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia, Universiti, Pra - U, Sekolah, Pengalaman, Kenangan,
Kelebihan Masuk Tingkatan 6 (STPM)

Aku dulu pun memang masuk Tingkatan 6 dan menduduki peperiksaan STPM (Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia). Dari pengalaman aku, memang best masuk tingkatan 6 / Form 6. Aku pun hairan kenapalah ramai pelajar sekarang dalam dilema sama ada nak masuk ke tidak form 6 itu. Macam aku dulu lepas SPM tak ada banyak pikir pun terus decide nak masuk form 6. Lagi pun aku masih nak menikmati zaman persekolahan lebih lama lagi berbanding yang lain, lagi pun zaman persekolahan inilah yang akan korang kenang sampai bila - bila, betul tak?. Alhamdulilah Result STPM aku pun okey dan lebih baik dari SPM aku, pointer pun boleh tahan. Lepas STPM terus dapat masuk Universiti Malaya (UM) dengan kos pilihan aku. Selain itu bila masuk Form 6 ini, aku lebih senang fokus pada pelajaran sebab mata pelajaran / subjek yang perlu diambil tak adalah sebanyak SPM dan walaupun subjeknya mungkin ada jugak susahnya tapi kalau ada kemahuan dan rajin mesti boleh berjaya. Kelebihan lain masuk Form 6 ini korang boleh tengok gambar dekat atas tu. Satu benda saja yang tak best bila masuk tingkatan enam ini, sebab korang masih kena berhimpun macam kanak - kanak dekat perhimpunan pagi dekat sekolah tu. Itu sajalah yang tak best, yang lain semuanya best, tapi sekarang ini Form 6 lebih baik dari dulu sebab dah ada sekolah khas untuk tingkatan enam dan korang dah tak perlu nak berpakaian sekolah, bercampur dengan budak sekolah semua. Ini bermakna tingkatan 6 sekarang dah macam ala - ala universiti, dari segi subjek mata pelajaran pun dibuat seperti ala - ala universiti. Bestnya, jadi nanti korang tak perlulah nak berada dalam dilema dah sebab form 6 sekarang dah banyak beza berbanding dulu dan lebih best.
Convocation Ceremony UM, Universiti Malaya, UM, Kenangan, Memori, STPM, Degree, Ijazah, Ijazah Sarjana Muda, Buku, Student UM, Tesis,
Buku Istiadat Konvokesyen UM Milik Aku, tak sangka juga dari Form 6 ke Universiti Malaya. 

Read More

15 Feb 2016

Tevar - Bollywood Movie Review & Synopsis

sinopsis, bollywood, hindi movie, bollywood film, Filem, Movie, Cerita Hindustan, Tevar, Review, Pelakon,  Arjun Kapoor, Sonakshi Sinha, Manoj Bajpayee,
Tevar - Bollywood Movie Review & Synopsis

Lama nak buat entry review filem ini tapi tak sempat, sekarang baru ada masa nak cerita tentang filem ini, jadi aku nak buat review ringkas mengenai Filem Bollywood Tevar ini. Baru-baru ini aku ada layan filem Bollywood / Hindustan yang bertajuk Tevar dekat Astro Citra. Filem Tevar ini release pada bulan Januari 2015 dan dilakonkan oleh Arjun Kapoor, Sonakshi Sinha, Manoj Bajpayee dan ramai lagi. Bagi aku filem ini boleh tahan best juga, walaupun diawalnya agak boring sikit sebab dia tunjuk pasal pertandingan kabadi dan juga cerita tentang geng - geng dan samseng - samseng yang bergaduh. Walaubagaimanapun jalan cerita mula menjadi menarik bila watak Sonakshi Sinha sebagai Radhika cuba melarikan diri daripada ketua samseng iaitu Gajendar Singh. Gajendar memaksa Radhika untuk berkahwin dengannya, walaupun Gajendar itu dah bunuh abang Radhika. Semasa Gajendar tengah marah - marah dan pukul Radhika, Pintoo (Arjun Kapoor) yang kebetulan berada disitu cuba mendamaikan diorang namun sebaliknya terjadi, bila dirinya pula dimarahi dan dipukul.

Pintoo yang berasa marah terus menyelamatkan Radhika dari Gajendar dengan melarikannya. Mulai dari sini jalan cerita dah jadi best bila Pintoo dah mula terlibat dan masuk campur dalam hal Radhika dan Gajendar. Pintoo bersungguh-sungguh menyelamatkan Radhika walaupun nyawanya terancam. Best tengok part ini, siap Pintoo curi-curi bawa Radhika bersembunyi di rumahnya. Melihatkan kesungguhan Pintoo yang seboleh mungkin cuba menyelamatkannya, membuatkan Radhika akhirnya jatuh cinta pada Pintoo. Yela perempuan mana pun akan jatuh cinta dengan Pintoo ini sebab ikhlas membantu, walaupun dia tak tahu siapa Radhika yang sebenar. Akhirnya Pintoo juga jatuh cinta pada Radhika, cuma Pintoo saja yang tak sedar dengan perasaannya sendiri sampailah dia dah hantar Radhika ke Airport. Tapi scene dekat Airport tu macam tak logik pun ada juga, sebab Pintoo awal - awalnya dah bersungguh-sungguh suruh Radhika masuk ke dalam Airport dan pergi cepat - cepat dari situ dan kemudian, boleh pula dia ubah keputusannya dengan cepatnya bila dia secara tiba - tiba menyedari yang dirinya cintakan Radhika.

Lagu - lagu / OST Tevar dalam filem ini okey, sedaplah juga. Manakala ending filem Tevar ini memang happy ending cuma tak logik juga, bila hero dah kena tikam dan dah rebah pun tapi dengan secara tiba - tibanya dia boleh bangun dan berlawan kembali dengan Gajendar tu. Disebalik scene - scene yang tak berapa logik itu, Movie Tevar ini kira sesuai juga untuk ditonton dikala kebosanan tu. Aku bagi 2.5 Bintang dari 5 bintang untuk filem Tevar ni.

Gambar di atas credit to  Bollywood Hungama
Read More

21 Jan 2016

Reply 1988 - Drama Korea Yang Seronok Ditonton

Drama Korea, Korean Drama, Reply 1988, Sinopsis, Review, My Feeling, Sahabat, First Love, Cinta 3 Segi, Pelakon, Park Bo Gum, Hyeri, Go Jung Pyo, Ryu Jun Yeol,
Reply 1988 - Drama Korea Yang Seronok Ditonton

Baru lepas tengok episod akhir Drama Korea Reply 1988. Drama Korea Reply 1988 merupakan siri ketiga selepas Reply 1997 dan Reply 1994. Ketiga-tiga drama tersebut mempunyai jalan cerita serta watak yang berlainan. Berbalik pada cerita Reply 1998, awalnya aku suka tengok Dukseon dengan Jung Hwan tu, nampak sweet sangat, tapi disebabkan Jung Hwan sentiasa teragak-agak dalam meluahkan perasaannya pada Dukseon membuatkan peluangnya hilang dan akhirnya Taek menjadi pasangan Dukseon. Kalaulah Jung Hwan itu berani sikit dan luahkan perasaannya, konform dia dapat dukseon itu. Tapi bila tengok Dukseon dengan Taek ini pun sweet juga, comel dan sepadan. Pelakon - pelakon yang berlakon dalam drama ini juga popular - popular belaka seperti Hyeri, Park Bo Gum dan ramai lagi. Ramai juga yang tak berpuas hati dengan ending drama Reply 1988 ini sebab nampak macam lebih berfokuskan pada kakak Dukseon itu berbanding kisah watak utama, siap ada scene kakak Dukseon berkahwin lagi, aku rasa kalau tak ada scene tersebut pun, okey saja rasanya, sebab watak utama lebih penting.

Aku ingatkan di episod akhir drama ini nanti akan ada scene Dukseon dan Taek berkahwin tapi tak ada pula. Selain itu aku juga nak tahu, adakah Jung Hwan dah ada pengganti Dukseon itu. Apapun drama ini tak memfokuskan pasal kisah percintaan saja, sebaliknya turut memfokuskan tentang kekeluargaan juga serta dugaan dan masalah yang dihadapi dalam sesebuah keluarga serta kisah persahabatan 5 sekawan ini iaitu Duk Seon, Sung Woo, Jung Hwan, Dong Ryong dan Taek. Diselitkan juga cinta tiga segi antara Dukseon, Jung Hwan serta Taek. Memang enjoy tengok drama ini sampai kadang - kadang tersengih sendiri. Drama ini mengambil latar suasana tahun 1988 di Korea dan baru saja habis ditayangkan awal Januari yang lalu dan mempunyai 20 episod kesemuanya. Drama ini sememangnya popular dan disukai oleh ramai penonton sekaligus mempopularkan pelakon - pelakon dalam drama ini.

Gambar di atas credit to https://commons.wikimedia.org
Read More

17 Jan 2016

Ending Oh My Ganu 2 - Cikgu Ayu Pilih Zizang

ending, telemovie, telefilem, Oh My English, Siri TV, Oh My Ganu 2, pelakon, zain saidin, zizan razak, tiz zaqyah, akmal, izara aishah, lawak, ending, team henry, team Zizang,
Ending Oh My Ganu 2 - Cikgu Ayu Pilih Zizang

Selain drama bersiri, Oh My English juga rajin menghasilkan telemovie yang menarik, walaupun pelakonnya bertukar - tukar namun ianya masih menghiburkan. Nampaknya Siri Oh My English iaitu Telemovie Oh My Ganu 2 berakhir dengan Ending yang tidak dijangka, uniknya kali ini, apabila ianya melibatkan penonton, dimana penonton boleh memilih ending mana yang diorang nak, sama ada ending yang memihak pada Cikgu Henry atau pun Zizan. Menarik juga bila diorang menghasilkan 2 ending, walaupun ending untuk cikgu ayu (lakonan Tiz Zaqyah) dan Zizan agak tidak masuk akal juga tapi tetap kelakar. Pada awalnya cikgu Ayu dan cikgu Henry tengah sibuk membuat persiapan kahwin, lepas itu, entah macam mana, cikgu ayu mengalami kemalangan dan masuk hospital, kemudian boleh pula cikgu Ayu hilang ingatan. Masa inilah Zizan tiba - tiba muncul dan berusaha untuk mengorat Cikgu Ayu buat kesekian kalinya. Student cikgu Henry dan Ayu telah melakukan pelbagai cara untuk membuatkan cikgu Ayu memilih untuk berkahwin dengan Henry namun masih gagal. Penonton telah membuat undian dan memilih ending yang memihak pada Team Zizang dan akhirnya dia menjadi pilihan cikgu Ayu, walaupun majlis akad nikah diorang jadi huru hara, siap zizan nak nikahkan tok kadi dengan Ayu.

Masa scene akad nikah tu juga, Ayu nampak macam sakit kepala, jadi aku ingat kemungkinan ingatan cikgu Ayu akan kembali dan pulih seperti sediakala. Rupanya tiada apa yang berlaku sebab Ayu masih akan bernikah dengan Zizan. Kemudian ada orang datang bawa Zizan naik van rupanya zizang sakit mental, jadi aku ingatkan Ayu kemudiannya akan pilih Henrylah kan, tapi tidak, sebab Ayu setia dengan Zizan. Last sekali ramai pula anak - anak diorang, begitulah ending Telemovie Oh My Ganu 2 ini. Ramai juga tak puas hati dengan endingnya sebab macam tak logik pun ade juga, tapi nak buat macam mana kan, sebab penonton juga yang pilih endingnya itu. Dua scene yang aku suka adalah masa scene akad nikah dengan scene Zizan dan Izzue Islam pakai tudung tu, sangat comel dan lawak.

Gambar diatas credit to https://commons.wikimedia.org
Read More

13 Jan 2016

Filem Heropanti Lakonan Tiger Shroff & Kriti Sanon

Filem, Movie, Hindi, Bollywood, Hindustan, Heropanti, Debut, Pelakon, Tiger Shroff, Kriti Sanon, Review,
Ulasan Filem Heropanti Lakonan Tiger Shroff & Kriti Sanon

Ahad yang lalu, aku ada menonton filem hindustan dekat Astro Citra, iaitu Filem Heropanti yang boleh dikategorikan masih baru juga sebab release tahun 2014. Heropanti bermaksud "Big Attitude" dan merupakan filem debut / filem pertama buat Tiger Shroff yang merupakan anak kepada pelakon Bollywood juga iaitu Jackie Shroff. Begitu juga dengan Kriti Sanon, filem Heropanti ini juga merupakan filem debutnya untuk industri filem Bollywood. Rasanya ramai yang kenal dengan Kriti Sanon ini sebab dia juga berlakon dalam filem Dilwale yang ada Shah Rukh Khan dan Kajol tu dan Kriti Sanon ini berlakon jadi adik Kajol tu, ingat tak?. Gandingan hero dan heroin cerita ini memang nampak okey dan sepadan, kiranya bagai pinang dibelah dua, sebabnya seorang kacak dan seorang lagi cantik jelita, memang sweet dah gandingan diorang ini. Selain itu, aku juga suka dengan poster filem Heropanti ini, sangat cantik posternya, boleh buat penonton tertarik untuk menonton Bollywood Movie ini.

Manakala jalan cerita filem ini dah macam filem tamil sebab banyak sangat samseng, lagi pun filem ini memang remake filem telugu, jadi sebab itu ada unsur - unsur ala - ala filem Tamil tu. Kadang - kadang rimas juga tengok samseng banyak sangat dalam filem ini, Apa pun ada pengajaran juga dalam cerita ini, iaitu kasih sayang seorang bapa kepada anak perempuannya, kebebasan wanita dalam membuat keputusan dan pilihan dan lain - lain lagi. Kira okey juga filem ini, cuma banyak sangat adegan lawan - lawan dan bergaduh antara samseng itu semua. Nak kata best sangat tu tak adalah, tapi masih berbaloi menonton filem ini, ini ditambah lagi dengan lagu - lagunya yang menarik serta pelakon yang berbakat besar. Apapun dekat India, filem Heropanti ini kira berjaya juga, sebab agak laris dari segi kutipan tiketnya di pawagam.

Menerusi Filem Heropanti ini juga, Tiger Shroff telah memenangi banyak anugerah antaranya adalah Best Male Debut, Superstar of Tomorrow - Male dan banyak lagi. Aku perasan yang kebanyakan filem - filem lakonan Tiger Shroff ini bergenre Aksi dan Superhero seperti filemnya yang kedua dan ketiga iaitu Baaghi dan A Flying Jatt. Manakala filem Dilwale merupakan filem Hindi kedua buat Kriti Sanon diikuti dengan filem Raabta lakonannya bersama dengan Sushant Singh Rajput. Secara keseluruhannya aku bagi 7 Bintang dari 10 bintang untuk filem Heropanti ini.

Gambar di atas credit to  Bollywood Hungama

Read More

10 Jan 2016

Gori Tere Pyaar Mein Lakonan Imran Khan & Kareena Kapoor

Filem Gori Tere Pyaar Mein, Bollywood Movie, Hindi Movie, India, Pelakon, Imran Khan, Kareena Kapoor Khan, Shraddha Kapoor, Jambatan, Bridge, Kampung, Rural Area, Romantik Komedi, Sweet,
Ulasan Filem Gori Tere Pyaar Mein Lakonan Imran Khan & Kareena Kapoor

Lepas filem Happy New Year yang agak baru juga ditayangkan minggu lalu, kini filem Bollywood yang bertajuk Gori Tere Pyaar Mein ditayangkan minggu ini. Nampaknya dah 2 minggu berturut-turut TV3 tayangkan filem yang agak baru. Minggu - minggu akan datang tak tahulah kan, mungkin diorang akan ulang semula filem - filem lama yang dah disiarkan berulang kali sebelum ini. Apa pun ini first time aku menonton filem Gori Tere Pyaar Mein ni, cerita ini dilakonkan oleh Imran Khan, Kareena Kapoor, Anupam Kher, Shraddha Kapoor dan ramai lagi. Filem ni release tahun 2013, menarik juga jalan ceritanya, lain dari yang lain dan unik, aku suka dengan watak Kareena Kapoor yang agak gila - gila itu. Dia berani dan suka membantu orang susah dan miskin sampai sanggup tinggal di kampung yang terpencil dan buat banyak benda untuk membantu orang kampung di situ, seperti merawat orang kampung yang sakit, sehinggalah ke pembinaan jambatan di kampung tersebut. Salah satu masalah terbesar orang kampung di situ adalah ketiadaan jambatan yang kukuh dan besar menyebabkan penduduk di situ berada dalam keadaan yang susah kerana tiada bantuan yang dapat masuk ke kampung itu.

Manakala watak Imran Khan ini agak kurang matang, suka enjoy sana sini, happy go lucky, sehinggalah dia berjumpa dengan watak Kareena Kapoor itu. Aku suka dengan cara watak Imran Khan tu jatuh cinta pada watak Kareena itu, Sampai last - last sekali, dia pun terlibat sekali dengan pembinaan jambatan itu semua. Walaupun mereka berdua menghadapi banyak masalah dalam menyiapkan jambatan itu kerana terdapat bantahan serta sabotaj dari pihak tertentu. Mereka tetap mencari jalan dan berfikiran positif dan ending filem Gori Tere Pyaar Mein ini memang happy ending sebab mereka akhirnya bersatu, walaupun perangai watak Kareena masih sama macam dulu, tapi nampaklah yang watak Imran Khan itu dah jadi lebih matang lepas bercampur gaul dengan penduduk kampung semua. Bagi aku filem Gori Tere Pyaar Mein ini okey juga dan menarik bagi aku. Apa pun aku bagi 3.5 bintang dari 5 bintang untuk filem ini. Hope minggu depan ada cerita Hindustan yang baru dan best lagi.

Gambar di atas credit to Bollywood Hungama
Read More

2 Jan 2016

Filem Happy New Year Lakonan ShahRukh Khan Dan Deepika Padukone

Filem, Movie, Bollywood, Hindi, Hindustan, Bollywood Movie, Filem Happy New Year, Pelakon, SRK, Deepika,  Abhishek Bachan, Sonu Sood, Boman Irani, Jackie Shroff dan Vivaan Shah,
Filem Happy New Year Lakonan ShahRukh Khan Dan Deepika Padukone

Filem Happy New Year ini release pada tahun 2014 dan merupakan kali ketiga Shah Rukh Khan bergandingan dengan Deepika Padukone selepas filem Om Shanti Om dan Chennai Express. Selain itu, filem ini turut dilakonkan oleh Abhishek Bachan, Sonu Sood, Boman Irani, Jackie Shroff dan Vivaan Shah. Aku dah tengok filem ini memang best. Pada 2 Januari 2016 ini, Tv3 akan menayangkan Filem Happy New Year ini di slot panggung sabtu. Aku harap sangat diorang tak potong mana - mana scene semata -mata nak cukupkan masa disebabkan iklan terlampau banyak. Better tayang filem Happy New Year ini di waktu malam berbanding waktu petang sebab lebih ramai akan tengok filem ini nanti. Aku selalu terbaca komplain dekat Facebook mengenai Tv3 yang tak ada stok cerita hindustan lain yang baru - baru dan best untuk ditayangkan. Asyik ulang cerita yang sama berulang kali, sampai muak penonton. Aku sendiri pun jarang tengok Cerita Bollywood / Hindustan dekat Tv3 ini sebab semuanya agak lama dan merupakan ulangan. Sedangkan Beratus filem baru Bollywood yang best - best yang release setiap tahun di India.

Disebabkan Filem Happy New Year ini kira filem baru yang belum ditayangkan dekat mana - mana stesen tv lain, so insyaallah aku akan tonton nanti. Lagipun aku baru tengok cerita ini sekali saja. Semalam kat Channel Astro kat Zee Variasi pun ada tayang cerita hindustan best yang bertajuk Yeh Jawani Hai Deewani lakonan Deepika dan Ranbir Kapoor. Alangkah bestnya kalau hari - hari diorang siarkan cerita yang best - best. Berbalik pada filem Happy New Year ini, banyak juga scene - scene menarik dan kelakar dalam filem ini contohnya scene ketika watak Deepika yang obses dan suka pada mereka yang boleh berbahasa Inggeris dengan baik seperti watak Shah Rukh Khan. Kemudian scene ketika watak Shah Rukh Khan dan kumpulannya yang cuba belajar dan berlatih menari tu juga sangat kelakar, guru tarian yang diorang ambil, semuanya pelik - pelik, sampailah diorang jumpa watak Deepika Padukone ini. Aku juga suka tengok beberapa scene yang diorang memparodikan filem Om Shanti Om dan Filem Chakde India

Tak sangka juga diorang boleh selitkan parodi 2 filem berkenaan dalam filem Happy New Year ini. Ending filem ini memang happy endinglah bila semua yang jahat mendapat balasannya. Apa pun bagi aku filem Happy New Year ini memang seronok ditonton.

Gambar Di atas credit to  Bollywood Hungama
Read More

My Random Post