22 Dis 2016

Ending Drama 7 Hari Mencintaiku


Assalammualaikum..
Drama 7 Hari Mencintaiku ni memang fenomena jugalah sebab selalu trending gitu, sampai watak pembantu pun boleh trending gitu mcm kes Buntat dan Pak Samad tu hehe. Aku memang dah baca Novel 7 Hari Mencintaiku dan aku puji produser. pengarah dan stesen tv yang pandai pilih pelakon yang sesuai dan serasi dengan watak masing2. Bila tengok lakonan diorang semua memang wowww, menjadi betul dan semua pelakon memberikan lakonan yang sangat berkesan gitu. Sekejap je dah masuk episod akhir kan, pasni rindulah ngan Kuzairi, Mia Adriana, Helmi, Mak Leha, Pak Samad, Nad semua hehehe. Nampaknya ending drama ni mestila happy ending kan, tambah2 Mak Leha juga dah sedar ngan perbuatan die dan akan berbaik - baik dengan menantunya Mia. Apapun memang Drama 7 Hari Mencintaiku ni sangat best okey.

Read More

Pengalaman Masuk Hospital


Assalammualaikum..
Sempena dah hujung tahun ni, aku sajalah nak tulis pengalaman aku masuk hosital dulu. Actually dari kecik memang aku dah ada asthma tapi takdela sampai masuk hospital cuma selalu ke hospital untuk check up pasal asthma ni jer dengan doktor. Aku pernah masuk hospital dua kali dan sebab masuk hospital sebab asthma jugalah, tapi selalunya kalau masuk hospital sebab asthma ni tak lama pun, dalam sehari dua jer dah boleh balik dan Alhamdulilah lepas tu akan sembuh dan kena rajin makan ubat ikut masa dan dose yang ditetapkan je. First sekali masa masuk hospital tu adalah pada Disember 2012. Tu pun sebab aku ditransfer dari klinik kesihatan ke hospital sebab asthma agak teruk. Sampai ke hospital maybe dalam 7 malam camtu, memang lama betul tunggu, ingatkan bila dah habis rawatan kat ER tu boleh la masuk wad terus, tapi kena lalui lagi satu peringkat untuk check up kat satu bilik ni yang ada doktor n nurse juga. Nampaknya memang berkurun lama la dok tunggu sebab diorang masih check dan berbelah bagi sama ada nak suruh balik atau masukkan aku dalam wad hahaha sebab masa tu aku lebih rela masuk wad dari tunggu lebih lama kat situ tambahan lagi aku dah tak larat nak batuk dah n bila aku dah dimasukkan ke dalam wad memang dah malam lah kan. Ikutkan lepas ER tu masukkan jerla terus ke wad ni tak asyik kena tunggu jer, takut katil hospital tak cukup ker ape?huhu First time aku masuk wad memang aku sorang2 je, mak aku balik rumah dulu n esok pagi die datang semula. Pastu nasib la doktor2 kat situ baik2 je, paling frust sekali bila aku lupa bawa henfon, serius memang bosan giler masuk hospital tanpa ada henpon, dah la aku tak boleh tido langsung sebab asyik batuk, kalau ada henfon sekali dengan ear phone tu bolehla dengar lagu ker apa ker kan haha. Masa aku masuk hospital ni, keadaan kesihatan mak aku masih okey, boleh jalan jauh semua, sekarang ni die dah sakit kaki so susah nak jalan jauh dah. Yela kalau kat hospital tu memang kena jalan jauh kan. Masa first time masuk hospital ni aku duduk dalam 2 hari, nasib sekejap jer..

Pada 19 Julai 2016 yang lalu, sekali lagi aku diserang asthma yang teruk dan akhirnya terpaksa panggil Ambulans, first time juga naik ambulans depan rumah haha dan dalam 4.30 pagi camtu Ambulans sampai, nasibla masa tu takde orang dan sunyi sepi jer kawasan depan rumah tu sebab malu juga kalau orang lain tengok. Keadaan dan situasi lebih kurang sama je macam yang pertama kali tu, bezanya masa X-Ray tu ntah camne benda yg kat tangan aku tu tercabut dan buatkan darah dari tangan aku keluar banyak, sampai tudung aku pun kena. Seriau tengok darah sendiri aiyooo huhuhu. Perkara yang sama juga berlaku masa lepas buat rawatan astma n then lepas check up semua, masuk kat satu bilik ni n masa ni aku tengok riak wajah doktor cina tu garang giler haha, dari gaya die macam nak halau aku balik jer dan tak nak bagi aku masuk wad haha tapi ni tekaan aku jerlaa hahaha. Masa tengok muka doktor ni, die macam tak nak bagi aku masuk wad n biar aku tunggu lama kat situ, Aku cuak gak masa ni sebab mak aku dah balik, sebab die ingatkan aku terus masuk wad, cuba kalau doktor tu suruh aku balik jugak masa tu, tak ke pening, dah la masih penat, pastu nak ke mana pulak haha, mak aku plak takde henfon untuk aku tepon bgitau apa2 kan sebab die balik rumah dulu n akan datang kemudian. Nasib la dalam pukul 10 pagi camtu aku masuk wad, masa ni ada sorang doktor cina yang mcm garang sikit n cakap melayu agak pelat yg agak kelakar bila aku dengar die bercakap tapi gayanyer mmg serius dan sedikt tegas. Kali ni masuk hospital, aku ada ramai pelawat yang datang tengok aku kt spital ni yang terdiri dari pakcik, makcik aku dan juga sepupu. Apapun alhamdulilah dalam 2 hari camtu aku dah keluar hospital. Walaupun masa kluar hospital tu, aku masih rasa penat sikit, tapi bila dh lama sikit n aku rajin makan ubat, aku dah sihat, Alhamdulilah..

Lepas 2 kali masuk spital sebab Asthma ni aku mmg berazam nak jaga kesihatan, aku juga nak kuruskan badan gitu sbb dah comel sangat ni huhu. Doa2 kan aku yer semoga terus sihat dan berjaya untuk kurus hehe.



Read More

Kisah Kucing Kesayanganku Omey Part 2


Berdasarkan entry ini ---> Kisah Kucing Kesayanganku Omey.. aku pernah menceritakan tentang kisah Kucing Kesayanganku yang bernama Omey tu yang telah hilang dalam 2 minggu lebih. Alhamdulilah pada 16 November yang lalu Omey telah dijumpai semula. Semuanya berlaku secara kebetulan, aku ingatkan dah takde rezeki n takde jodoh dah nak jumpa Omey dah tapi Alhamdulilah secara kebetulan Omey telah dijumpai tanpa disangka – sangka. Semuanya bermula apabila mak aku yang pergi beli nasi terjumpa Omey berada di jalan. Mak aku yang ternampak Omey cuba memanggilnya dengan namanya untuk memastikan itu benar2 Omey, dan setelah nama Omey disebut die terus mengiowww yang bermaksud die mengenali mak aku. Kemudian Mak aku terus memanggil – manggil namanya sekaligus membuatkan Omey mula mengikut mak aku pulang ke rumah walaupun jarak perjalanan ke rumah agak jauh juga namun semuanya dipermudahkan. Tak sangka Omey mengikut mak aku tanpa sebarang masalah, risau gak kalau tetiba die takut ngan orang lain pastu lari kan. Memang benar sangkaan aku yang Omey sesat, die tidak tahu jalan untuk pulang ke rumah. Keadaannyer ketika pulang ke rumah sangat teruk, badannya sangat kurus kering, nampak tulang jer, die masuk jer rumah terus die pergi makan n lepas tu die berehat dan duduk di atas bantal dan tidur. Memang nampak sangat die letih dan tak makan banyak hari. Nasib baik mak aku jumpa Omey semula, kalau tak, entah apa akan jadi pada Omey tu.
Omey kerap makan dan kemudiannya berehat dan tidur, badannya masih lagi kurus tapi nampak dah berisi sikit berbanding beberapa hari yang lepas namun masih belum gemuk lagi laa huhu. Aku bersyukur sangat sebab Omey dah dijumpai semula, Alhamdulilah sangat..Moga Omey terus sihat sentiasa dan ceria selalu. Tingkap rumah pun dah ditutup dan jarang dibuka sebab risau kalau2 Omey tetiba turun ke bawah melalui tingkap tu.

Read More

18 Dis 2016

Giveaway by Pulsera MY

Meh semua join ramai2
Due Date- 16/1/2017
Nak Join boleh Klik Banner k..


Read More

29 Nov 2016

The Legend of the Blue Sea - Drama Korea Popular


Hot Korean Drama - The Legend Of The Blue Sea 
Baru 4 episod tapi drama korea The Legend Of The Blue Sea ni dah dapat Rating yang tinggi gitu, mana tidaknya apabila dibintangi pelakon terkenal dan handsome seperti Lee Min Ho dan juga pelakon cantik Jun Ji Hyun haruslah rating tinggi kan. Drama ni pasal duyung gitu yang hidup kat zaman moden ni. Walaupun penonton ada yang tidak suka dengan drama ni tapi ada gak yang suka layann cite ni. Bagi aku not bad gak laa drama ni, menghiburkan gitu dengan sweet scene dan juga aksi kelakar yang banyak datang dari heroin cite ni. Bila tengok episod2 awal ni mengingatkan aku tentang drama My GF Is A Gumiho, walaupun jalan cerita berbeza tapi dari segi perwatakkan semua ada sikit persamaan laa, tu yang buatkan aku makin seronok layann drama ni. 
Ikutkan nak tunggu drama ni ada semua episod n then baru maraton tengok kan, tapi tak boleh sabar plak hahaha rasa nak tengok cepat hihi. Di episod awal ni dah ada beberapa pelakon yg jadi cameo yang best antaranya Krystal dan Cha Tae Hyun. Pada pendapat aku, diorang patut amik pelakon lain pegang watak jahat dalam cite ni sebabnya aku dah biasa sangat tengok pelakon tersebut berlakon dalam cite lain jadi baik semua hahaha, rasa mcm tak berapa okey bila tengok muka die lagi hahaha pastu pegang watak jahat plak.

Read More

27 Nov 2016

Drama Korea Sweet Stranger And Me


Drama Korea Sweet Stranger And Me
Aku ada menonton Drama Korea Sweet Stranger And Me yang tengah hangat disiarkan sekarang ni. Drama ni disiarkan menggantikan drama popular Love In The Moonlight. Drama ni dalam genre romantik komedi gitu dan dibintangi oleh pelakon2 yg best gak. Episod pertama dan kedua drama ni memang best dan menyakinkan gitu. Walaubagaimanapun, bermula episod 3 hinggalah ke episod yang seterusnya, jalan cerita mula jadi slow, lembab and boring. Tak dinafikan juga, ada jer penonton yang suka tengok drama ni. Tapi bagi aku jalan ceritanya boring, walaupun ianya bermula dengan baik. Sayangnyer, aku tengok sampai episod 6 n then aku skip episod 7 dan 8 kemudian aku tengok sikit episod 9 dan 10. Akhirnya aku putuskan untuk drop jer drama ni dari senarai tontonan drama korea aku hehehe. Sekarang ni tengah mencari drama lain untuk ditonton. 
Read More

17 Nov 2016

November Giveaway By CP


Jom Join Ramai2
Due Date- 30/11/2016
Nak Join boleh klik banner diatas ni k..

p/s- xde FB, IG  & Twitter

Read More

Mega Giveaway By Blogger's Family 2016


Jom Join Ramai2
Due Date- 10/12/2016
Nak Join boleh Klik Banner k..

p/s- saya xde IG

Read More

12 Nov 2016

Kisah Kucing Kesayanganku Omey


Aku bela Omey start November 2012, masa tu die kecik lagi, sebesar kotak tisu jer sampai die pun boleh masuk dalam kotak tisu tu dan tidur. Dari die tak tahu nak minum air sendiri sampai la pandai. Dari kecik lagi dah nampak die ni jenis garang dan bila die gigit orang pun leh tahan pedih gak la hehe. Bila Omey makin membesar dah kurang sikit garang tu dan lebih manja gitu plus die sangat penakut dengan orang. Asal ada orang lain yang die tak kenal masuk rumah die akan pergi menyorok. Tapi kalau orang tu tak masuk rumah, contohnya sekadar nak bagi barang atau bercakap kat pintu jer, Omey tu boleh plak jadi berani siap marah2 dekat pintu tu n bersedia nak cakar org tu hehe, notty betul. Omey ni suka duduk kat tempat tinggi, antara tempat kegemarannya adalah di tebing tingkap, diatas tingkap, didalam bilik dan juga ditepi singki. Pernah juga beberapa kali Omey bergaduh besar dengan Colin dan membuat aku terpaksa mengurung colin dalam sangkar, kalau tak diorang asyik berperang jer, maklumlah kucing jantan lah katakan. Antara makanan kegemaran Omey adalah keropok Twisties yang Cheesenyer dan juga keropok Super Ring. Maknanya asalkan keropok cheese memang die suka, taste kucing mat salleh sangat tau hehe. Selain tu die gak suka makan ayam goreng, kalau ayam goreng KFC tu lagila die suka hehe. Omey pernah terlepas keluar dari rumah tanpa aku dan keluarga sedar akan kehilangannya, dah la die hilang masa malam raya plak tu, mungkin dalam tahun 2013 kot. Alhamdulilah jumpa die masa tu, nasib la ada orang gtau yang ada satu kucing duduk kat tangga tingkat 2 tak bergerak-gerak sebab takut. Bila dengar macam tu sebaknyer rasa, mesti die rasa takut sangat masa tu, nasiblah kami jumpa balik Omey ni.
Lepas bela Omey dan Colin, family aku bela plak kucing baru nama Togey, tapi sekejap je togey duduk kat rumah sebab tak lama pastu die duduk luar rumah jer, tapi tiap2 hari die akan balik rumah dalam dua tiga kali untuk makan dan minum pastu die keluar rumah balik. Kemudian kiteorang bela kucing paling baru yang dinamakan Moon. Omey juga sangat baik dengan Moon, Moon ni jenis kucing yang sangat manja terutama dengan aku. Omey plak kadang2 je duduk dekat2 aku, die lebih suka pergi kat mak aku sebab mak aku yang rajin bagi die makan berbanding aku hehe. Manakala Moon pula lebih banyak datang kat aku, apapun aku tetap sayang kat semua kucing2 aku. Selepas Moon dok naik dan tidur disebelah bahagian atas tingkap tu, Omey pun mula meniru dan ikut jejak langkah Moon tu dan tidur atas tu sampai habis semua jaring2 kat situ dah jatuh ke bawah. Bila jaring2 tu dah banyak jatuh ke bawah, Moon dah berhenti dari naik situ tapi berbeza pula dengan Omey, die masih teruskan aktiviti die duduk kat sebelah atas tingkap tu walaupun tempat tu dah jadi sangat sempit dan tak selesa. Suatu hari pada waktu tengah malam, aku perasan ada dengar macam bunyi dan aku syak Omey tu tertidur lalu secara tak sengaja terjatuh ke bawah. Itu adalah kali pertama die berada di luar rumah dan die siap gi berlawan dengan kucing2 kat bawah tu.Suspen gak laa, ingatkan Omey tak reti naik balik atas tingkap tu ataupun die takut n menyorok, ataupun die sesat tapi Omey sakan jadi askar kat bawah tu, bukan main syok die dok berlawan dengan kucing2 bawah tu. Tak lama pastu kami semua rasa lega bila Omey dah balik rumah, die pandai panjat tingkap tu.

Bila balik nampak die macam takut n menyorok bawah kusyen pastu tidur. Bila die bangun tido n makan semua, die sibuk turun ke bawah semula dan berperang dengan kucing2 bawah. Keadaan ni berulang dalam 3 hari macam tu kot kalau aku tak silap, ingatkan Omey akan turun dan bila die lapar die akan balik rumah semula macam kucing kami yang lain iaitu togey tu. Rasa menyesal pulak tak tutup tingkap masa tu sebab ingatkan Omey pasti pulang semula ke rumah dan aku pasti akan tutup tingkap tu lepas Omey balik rumah dan tak kan bagi die keluar rumah dah. Tapi apakan daya sampai ke hari ni, Omey tidak pulang semula ke rumah. Aku tak pasti kenapa die tak pulang2 sedangkan sebelum ni boleh jer die pulang?, adakah die cedera sebab berlawan dengan kucing2 bawah tu lalu die tak berdaya nak balik rumah? Adakah die sesat lalu menyorok kat mana2? Adakah die kena langgar? Ya Allah kau selamatkanlah kucing aku Omey tu, aku harap Omey masih hidup, sihat dan happy duduk kat luar tu. Kalau die masih hidup, aku harap die akan pulang semula ke rumah. Sekarang ni aku tak dengar suara2 die bergaduh kat luar tu, kalau tidak dengar juga suara2 die dok berperang dengan kucing lain. Sekarang ni aku dah tak dengar suara die, aku paling risau kalau die takut, pastu menyorok n then kat mana die nak makan dan minum semua tu??. 

Omey ni jenis penakut dengan orang tu yang buat aku makin risau. Dah pergi cari dah die kat luar tu tapi tak jumpa, entah katne die menyorok tu huhu.Ada yg cakap kalau kucing tu tak balik rumah n bawa diri jauh2 maknanya die tahu die akan mati, Ya Allah. Aku hanya mampu berserah, aku doakan moga Omey sihat selalu kat luar tu. Hanya pencinta kucing yang faham perasaan ini, setiap kali aku pandang kat tingkap tu, atas sinki tu, dekat keropok kegemarannyer semua akan buat aku rasa sayu, sebak, hiba dan menangiss terkenangkan Omey yang entah dimana.

Entry ni kira entry luahan perasaan dan juga entry untuk mengingati Omey. Sekarang ni Moon dah takde kawan, kalau Omey ada, diorang berdua akan sama2 duduk kat tingkap tu menikmati pemandangan luar. Sekarang ni Moon pergi kat tingkap pun sekejap2 jer berbanding dulu huhu.

Read More

Segmen 48 Jam Mya


Meh Join Ramai2
Nak Join boleh Klik Banner diatas k..

Read More

23 Okt 2016

Segmen 12 Jam Bloglist #23 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan November dan Disember 2016 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 23 Oktober 2016, iaitu tepat jam 11.30 pagi sehingga 11.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #23 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Oktober 2016.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...
Read More

12 Jul 2016

Segmen Sesuci Lebaran By Hani Rahman


Tarikh Tamat- 31 Julai 2016
Klik Banner kalau nak Join yer..
Salam Syawal Buat semua :)

Read More

31 Mei 2016

Prophecy - Japanese Movie Review

Hari tu ada layannn Movie / Filem Jepun, actually aku sebenarnya lebih layann drama / movie Korea, tapi ntah camne sebab boring aku try layann cite Prophecy (Yokokuhan) ni. Movie ni release tahun 2015 dan dilakonkan oleh Toma Ikuta, Erika Toda, Ryohei Suzuki, Gaku Hamada dan ramai lagi. Aku memang kurang kenal sikit pelakon2 Jepun ni hehe tapi dulu2 ada tersuka dengan pelakon Mizobata Junpei lepas tengok Movie High School Live Action Debut, Tajuk tu macam salah sikit jer aku rase hehehe. Berbalik pada Movie Prophecy ni, aku tertarik nak tengok movie ni sebab jalan cerita die macam menarik n unik sikit. Mengisahkan tentang sekumpulan pemuda yang mengelarkan kumpulan mereka sebagai Shinbunshi mengupload video di Yourtube dengan memakai topeng yang diperbuat daripada surat khabar dan memberitahu / membuat ramalan tentang apa yang akan terjadi, dimana mereka akan menghukum sesiapa yang berbuat jahat dalam masyarakat.
Tak silap aku diorang ni takdelah sampai membunuh cuma mencederakan jer hahaha. Ada beberapa perkara yang aku kurang faham dalam cite ni, dan ada gak beberapa perkara yang aku rasa tak logik dalam movie ni. Mungkin masa tengok movie ni aku tak berapa fokus tu sebab yang jadi tak faham tu hehehe. Tujuan diorang buat semua benda ni adalah untuk dapat perhatian demi menunaikan impian salah sorang sahabat mereka yang telah meninggal iaitu mencari ayahnya. Tapi cara diorang mencari perhatian tu memang sangat extreme lah. Sampai sanggup buat cubaan membunuh diri di akhir cerita, dan ending movie ni memang sedih bila Geitsu (ketua kumpulan Shinbunshi) mati. Geitsu ni awalnya bekerja sebagai pekerja pelatih di Syarikat IT tapi akhirnya diberhentikan dengan cara yang kejam sekali. Lepas dari itu Geitsu ni sukar nak cari kerja, semua tak nak ambik die kerja sampai die kena kerja kuli, iaitu buat kerja2 berat. Geitsu ni hensem orangnya tapi kenapa die tak gi mintak kerja jadi model ker kan mesti dapat hehehe. 
Di situ Geitsu berkenalan dengan ahli kumpulannya yang lain dan jadi kawan baik. Antara mereka, Geitsu soranglah yang paling bijak. Disitu juga majikan mereka melayan dengan teruk sehingga salah sorang dari mereka mati akibat sakit. Disebabkan geram dengan majikan mereka yang tidak berhati perut tu, diorang semua berpakat untuk membunuh majikan mereka dan seterusnya terbentuklah kumpulan mereka Shinbunshi. Aku tak faham gak kenapa Geitsu tak membalas dendam atau memberi pengajaran kepada majikan lamanya yang juga busuk hati tu, patutnya majikan lamanya dan seluruh pekerja disitu harus diberi pengajaran. Tapi niat sebenar Geitsu dan kawan2nya murni, diorang hanya nak benda simple jer, tapi terpaksa melakukan sesuatu yang ekstrem untuk dapat perhatian masyarakat. Agak meluat juga tengok sikap polis wanita yang bernama Erika tu, die nampak ego dan sombong. Tak leh blah bila die berlari-lari mengejar Geitsu namun bila Geitsu masuk dalam satu lorong / lubang yang didepannya ada air, boleh plak si Erika tu berhenti mengejar dan just menjerit jer untuk bercakap dgn Geitsu. Lepas tu Erika dah ada di balai polis dan Geitsu terlepas. Terpikir gak camnelah Geitsu tu boleh terlepas plak.

Masa part last tu baru nampak Erika sedih dan berasa kasihan pada Geitsu bila die dapat tahu motif sebenar kumpulan Geitsu ni. Tambahan lagi Geitsu sanggup mengorbankan nyawanya demi mencapai matlamat mereka. Malahan memberi peluang kepada kawan2 nya untuk memulakan kehidupan baru selepas kematiannya. Erika sedih bila Geitsu sanggup buat semua benda ni atas sebab2 yang tidak begitu penting. Apapun bagi aku, movie ni boleh tahan gak laa n aku bagi 6.5 Bintang dari 10 bintang untuk Filem Prophecy ni.
Read More

30 Mei 2016

Segmen Bloglist Bulan Jun by Nurzulfa


Jom Join Ramai2
Nak Join boleh Klik Banner yer..

Tag

Read More

TUDUNG RAYA DARI KASUTKACA15


Jom Join Ramai2
Due Date- 31/5/2016
Nak Join boleh Klik Banner yer..

Read More

28 Mei 2016

Sinopsis Telemovie Mimi Amah Diva

Telemovie Mimi Amah Diva lakonan Eira Syazira, Norman Hakim, Wan Sharmila, Nik Adam Mika dll akan disiarkan di Astro Ria pada 28 Mei ini. Dah lama tak nampak Eira Syazira dan Norman Hakim ni berlakon kan, Apapun jom baca sinopsis ringkas telemovie Mimi Amah Diva kat bawah ni yer.

Sinopsis Telemovie Mimi Amah Diva

Mengisahkan tentang Mimi Mia yang merupakan seorang pelakon yang tidak popular yang terdesak untuk mencipta nama. Mimi sanggup berbuat apa saja untuk dirinya dikenali dan popular, malah dia sanggup menyamar untuk bekerja sebagai orang gaji di rumah produser terkenal, Taufik bagi mencapai hasratnya itu. Mimi agak sukar untuk menyesuaikan diri sebagai orang gaji dan sering dimarahi oleh Taufik. Apa yang bakal berlaku seterusnya, mampukah Mimi mencapai impiannya tu? adakah dia dan taufik akan saling jatuh cinta? nantikan kesudahannya.

Read More

Giveaway Fridge Magnet Lombok By Mialiana.com


Giveaway Fridge Magnet Lombok bermula saat ini dari hari ini, 23 Mei 2016 hingga 30 Mei 2016. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join.
Siapa nak ole-ole dari Lombok? Ada 20 fridge magnet berupa rumah perkampungan orang Sasak, Lombok, Indonesia.

Jom join giveaway ini... ramai-ramai support Mia ya... Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Fridge Magnet Lombok By Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
  5. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 30 Mei 2016.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 3 Jun 2016.

** nak join giveaway ini, sila klik pada banner...
Read More

26 Mei 2016

Episod Akhir Duda Terlajak Laris

Tamat sudah drama Duda Terlajak Laris untuk Slot Akasia Tv3. Pasni tentu rindu dengan Zack, Inas dan Anis hehehe. Bagi aku drama ni bermula dengan baik, jalan cerita di permulaan memang sangat best. Namun bila masuk watak Idayu dah jadi sangat boring. Kemudian muncul Anis dan juga Inas / Pehah buatkan drama ni jadi lebih best sikit. Aku rasa kawan2 Zack dan juga pekerja2 Zack tu macam mengacau jalan cerita jer hahaha, bukan best or lawak sgt part diorang tu, better takde dari ada. Sangat terkejut tengok reaksi mak ayah Anis dan Inas yang langsung tak berapa nak marah dengan sikap Zack kat Pehah dulu. Maybe sebab tu salah Pehah gak kan. 
Episod drama Duda Terlajak Laris memang dramaaaa habiss hahaha, x leh blah dengan plan Anis yang mengarut tu. Dah pakai baju lawa, makeup bagai boleh plak buat drama tak nak nikah dengan Zack last minit. Nasiblah si Bob tu sampai tepat pada waktu, kalau die lambat, rasanya dah kahwin dah Anis dengan Zack tu..Aku nak tergelak gak dengan part Inas yang beriya-iya tak nak nikah dengan Zack dah, x nak terima Zack semua siap dah keluar rumah dah. Tapi tup2 kahwin gak hahaha. At least tunjuklah majlis nikah diorang, nak tahu gak camne diorang kahwin tu, nikah terus or sempat lagi si Inas tu gi makeup n salin baju dan pakai baju nikah anis tu hehehe. 
Last2 tunjuk dah gi honeymoon dah si Zack n Inas tu. Anis pun boleh ikut sekali hehehe. Kesian gak kt Anis bila die sorang2 jer. Apapun ada gak scene2 yang best dalam drama ni dan ada juga yg mengarut. Ada gak tengok drama baru ganti cite ni iaitu Drama Seindah Takdir Cinta tu, episod pertama agak boring plus lagu tema die macam x best.

Read More

GIVEAWAY COMEBACK CASHMONEY BY MG


Tarikh Tamat - 1/6/2016
Nak Join boleh Klik Banner diatas yer..

Read More

22 Mei 2016

Denmark Menang Piala Thomas 2016 Buat Kali Pertama

Denmark muncul juara Piala Thomas buat kali pertama selepas menewaskan Indonesia 3-2 dalam perlawanan akhir petang ini, sekali gus menamatkan kemarau dalam lapan penampilan di peringkat akhir kejohanan itu. Dalam pada itu, ia harus menjadi sedikit penawar buat Malaysia untuk mengetahui pasukan kebangsaan sebenarnya tewas dalam separuh akhir kelmarin kepada pasukan yang bakal bergelar juara. Apapun rasa sedih masih terasa kerana Msia tewas dan gagal ke final. Tak sangka juga Denmark akan menang sebab ingatkan Indonesia boleh jadi juara. Tapi kalau imbas balik perlawanan antara Msia dan Denmark tu memang nampak laa diorang ni ada peningkatan. Tahniah Denmark.

Denmark jadi juara baru Piala Thomas 2016 mengikut jejak langkah Jepun yang jadi juara piala Thomas pada edisi 2014. Denmark menang kesemua perlawanan perseorangan tapi kalah dalam kedua-dua acara beregu. Ternyata beregu indonesia sangat kuat, aku tengok beregu indonesia lebih kuat dari Korea Selatan gitu. Apapun Bolehkah Piala Thomas edisi 2018 menjadi milik Malaysia semula?? tambah2 masa tu dah takde dato Lee Chong Wei dah sebab die maybe dah bersara ketika itu.

Keputusan Piala Thomas 2016 - Denmark VS Indonesia 3:2

1) Viktor Axelsen mn Tommy Sugiarto 21-17, 21-18
2) Mads Conrad-Petersen/Mads Pieler Kolding kk Mohammad Ahsan/Hendra Setiawan 18-21, 13-21
3) Jan O Jorgensen mn Anthony Ginting 21-17, 21-12
4) Kim Astrup/Anders Skaarup Rasmussen kk Angga Pratama/Ricky Karanda Suwardi 16-21, 14-21
5) Hans-Kristian Vittinghus mn Ihsan Maulana Mustofa 21-15, 21-7.

Read More

19 Mei 2016

Novel & Drama Seindah Takdir Cinta

Cantik Poster Drama Seindah Takdir Cinta ni kan, apapun drama Seindah Takdir Cinta akan disiarkan di Slot Akasia Tv3. Drama ini merupakan adaptasi daripada Novel yang tajuknya juga sama. Dilakonkan oleh pelakon yang popular seperti Amyra Rosli, Saharul Ridzwan, Redza Rosli dll. Drama ni yang akan menggantikan Drama Duda Terlajak Laris yang akan habis pada 24 Mei ni. Kali ketiga tengok Saharul Ridzwan berlakon drama Slot Akasia, first tengok die dalam Love You Mr Arrogant, pastu drama Hati Perempuan kali ni drama Seindah Takdir Cinta. Sebelum ni Saharul Ridzwan juga suksess dengan drama Kau Aku Kita dengan Janna Nick. Apapun aku harap drama ni best la hendaknyer kan..

Sinopsis Novel Seindah Takdir Cinta karya Kamsiah Abu..
Read More

15 Mei 2016

Bad Guys Always Die - Korean Movie


Baru-baru ni ada tengok filem Bad Guys Always Die, filem ni merupakan usahasama antara Korea, China dan Hong Kong. 3 negara tu uolls dan pelakon2 filem ni terdiri daripada Chen Bolin, Son Ye Jin, Shin Hyun Joon, Jang Gwang, Qiao Zhenyu dan ramai lagi. Tak silap aku Chen Bolin ni merupakan pelakon Taiwan tapi die juga dah berlakon filem/drama2 dari negara2 lain juga seperti Hong Kong, China dan juga Korea. Bahasa Korea Chen Bolin juga not bad gak, nampak macam fasih jer die bercakap. Dalam drama Korea Monster, Chen Bolin ni ada buat special appearance dalam cite tu. Apapun kira boleh layannn jugaklah movie ni sebab movie ni ada aksi, ada komedi, ada suspen dan lain2 lagi. Korang boleh baca sinopsis Bad Guys Always Die kat bawah ni k..
Sinopsis Filem Bad Guys Always Die

Qiangzi, a Chinese language teacher at an elementary school in Busan got into trouble when he caught his student Mi-ran, niece of Ji-yeon trying to shoplift. Later,Qiangzi witnessed the kidnap of Mi-ran without realizing it. While taking out his younger brother, Pa pa, and his two friends, San'er and Datou for a tour of Jeju island Qiangzi came across what looks like a car accident with an injured Korean woman, Ji-yeon, at the driver's seat. They tried to help her get to the hospital but end up being caught in a some what complicated twist of events involving murder and missing stolen 'dirty' money. The rescue of Qiangzi. Ji-yeon, and Mi-ran involve a Catholic priest, local police chief, Qiangzi's younger brother and the two friends, San'er and Datou.
Filem ni release di China penghujung tahun 2015 manakala di Korea pula, release pada awal tahun 2016. Aku bagi 7 Bintang dari 10 bintang untuk movie ni.
Read More

14 Mei 2016

Segmen Bersama Amirah Azman & Sponsor

Assalammualaikum dan salam sejahtera

http://eira-shamiera.blogspot.my/2016/05/segmen-bersama-amirah-azman-dan-sponsor.html
 ( CLICK banner untuk Join sekali )
TAMAT : 31/05/2016
UMUM PEMENANG : 01/06/2016


Read More

Segmen Blogwalking YanieYusuf 2016

Tarikh Tamat - 31 Mei 2016
Klik Banner kalau nak join k..
Read More

8 Mei 2016

Drama Duda Terlajak Laris

Aku memang mengikuti jugak laa drama Duda Terlajak Laris ni dari episod awal lagi. Tambahan lagi Zara Zya pun ada berlakon sekali gak plus ada Wawa Zainal yg comel tu. Hero drama ni iaitu Idris Khan tu not bad gak laa lakonan die. Drama Duda Terlajak Laris ni bermula dengan baik, setiap episodnya buat org tertunggu-tunggu. Namun bila masuk part Zack yang nak bertunang n kahwin dengan Idayu tu dah buatkan drama ni jadi boring dan meleret-leret. Dok pusing2 tang situ lagi n tak kahwin2 lagi. Tambahan lagi aku sendiri pun agak meluat dengan sikap Zack yang mengada-ngada dan layann perempuan macam sampah jer contohnya macam Pehah ngan Idayu tu. Aku terfikir gak kenapa Pehah tu tukar nama panggilan die kepada Inas, habis semua family die pun panggil Inas, xde tersasul-sasul pun terpanggil Pehah ker ape ker hehehe. Aku tak baca novel duda terlajak laris tu so x tahulah camne endingnya semua.

Lepas watak Idayu tu mati, barulah drama ni jadi lebih menarik sebab watak Inas dah comeback n watak Anis juga dikembangkan sedikit. Paling lawak boleh plak si Zack tu tak perasan or tak cam langsung muka Inas tu adalah muka bekas isterinya Pehah, suara pun x cam plak tu, nampak benar bencinyer tu hehehe. Pastu sekarang ni Zack boleh dok suka dengan Inas, agaknyer camnelah reaksi Zack bila tahu perkara sebenar, begitu gak dengan Anis. Hope pasni dah xdelah episod2 yang meleret-leret dah hehe.

Read More

First Giveaway Prelove by Lea Azleeya


Jom join ramai2
Due Date- 31 Mei 2016
Nak join boleh klik banner k..

Read More

5 Mei 2016

SHAMIERA OSMENT'S FIRST GIVEAWAY

Shamiera Osment's First Giveaway!

Nak Join, sila klik banner diatas k..
Due Date- 31/5/2016


Read More

3 Mei 2016

Bangga & Kenangan Universiti Malaya (UM)


Mengimbas masa2 lepas Form 6 dulu, tak sangka akan ke UM, sebab dihati aku nak masuk USM sebenarnya sebab dekat ngan rumah hehehe. So tak yah laa nak gi jauh2 semua tu. Tapi akhirnya ke KL jugak aku tu dan aku bangga gak dapat masuk dalam top universiti gitu. Dapat kenal dengan kawan2 yang best dan macam2 perangai. Dapat roomate yg memahami, dapat housemate yang baik hati semua. Pendek kata memang best lah, teringat betapa peningnya nak habiskan tesis / LI tu di semester akhir tu. Namun semua berbaloi bila tesis dapat A gitu. Aku sampai termimpi-mimpi dapat C tu hahaha. Alhamdulilah banyak kenangan kat sana, kenangan pahit, manis, kenangan sakit masa exam pun ade hahaha, kenangan crush kat seseorang pun ade hahaha, kurang2 dapat gak bergambar dengan crush tu muahahaha.

Read More

Pencarian Pertama Kali Bloglist By DyaNadia Reza


Meh join ramai2
Tarikh Tamat- 6 Mei 2016
Nak join boleh klik banner k..



Read More

2 Mei 2016

Mini Giveaway by Hanis Masturina

Jom Join Ramai2
Due Date- 27 Mei 2016
Nak join bolek Klik Banner k..

Tag
1..2.. 3..

Read More

SEGMEN : PENCARIAN BLOGLIST BULAN JUN & PENCARIAN BLOGLIST TAHUN 2016


Jom Join Ramai2
Nak Join boleh Klik Banner yer..
Due Date- 31 Mei 2016

Read More

1 Mei 2016

Drama Dia Semanis Honey Lakonan Siti Nordiana


Drama Dia Semanis Honey Lakonan Siti Nordiana, Aliff Satar, Hairul Azreen dan ramai lagi. Dah lama tak nampak Siti Nordiana berlakon kan. Semenjak menang Gegar Vaganza dulu, makin banyak tawaran gitu, suka gak gandingan Nana dengan Aliff ni, dah laa dua2 pun penyanyi kan, suara pun sama2 sedap gitu. Hairul Azreen pun lama x berlakon kan, dengar cerita lagu tema / OST drama Dia Semanis Honey ni adalah lagu Memori Berkasih nyanyian semula Siti Nordiana berduet dengan Aliff Satar, woww best tu, bolehlaa dengar versi Alif plak lepas ni. Sebab sebelum ni dah dengar versi Lan Kristal dan Ezad Lazim kan. Drama Dia Semanis Honey adalah adaptasi daripada novel juga. Apapun hope cerita ni best lah kan.
Read More

4 Mac 2016

SEGMEN BLOGLIST VITAMINWAWA MARCH-MAY 2016


Jom Join Ramai2
Due Date- 5/3/2016
Nak join boleh klik banner yer..

Read More

My Random Post