19 Jul 2021

Drama Ayahanda Episod 1 Hingga 13 (Full Episode) Di Slot Lestary TV3Drama Ayahanda, Drama Ayahanda Slot Lestary TV3, Sinopsis Penuh Drama Ayahanda, Drama Melayu TV3, Poster Drama Ayahanda, Pelakon - Pelakon Drama Ayahanda, Drama Baru Jalil Hamid, Drama Baru Fauziah Ahmad Daud, Fikri Ibrahim, Noorkhiriah, Hairi Safwan,

Drama Ayahanda sudah pun bersiaran sejak 10 Julai yang lalu di slot Lestary TV3, setiap hari Rabu hingga Sabtu, jam 9 malam bagi menggantikan Drama Budak Tebing 2 yang telah tamat episodnya. Antara pelakon - pelakon drama Ayahanda ini adalah Jalil Hamid, Fauziah Ahmad Daud, Fikry Ibrahim, Noorkhiriah, Shahz Jaszle, Rita Nadira, Hairi Safwan, Sherry Ibrahim, Mimi Ernida, Anuar Hamizan, Sobri Anuar, Nurmiziana Rosli dan ramai lagi. Wow para pelakonnya best - best belaka, gandingan pelakon senior yang berpengalaman dan baru gitu. Drama Ayahanda ini diinspirasikan daripada Novel terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka karya Allahyarham Azizi Hj Abdullah. Selain itu drama Ayahanda ini mempunyai 13 episod dan diarahkan oleh Dato Ahmad Tamimi Siregar dan diterbitkan oleh Zeel Production Sdn Bhd. Nampak menarik kan drama ini, plus jalan ceritanya yang banyak pengajaran dan bertemakan kekeluargaan gitu. Jadi jom tengok watak - watak pelakon dalam drama Ayahanda di bawah ini beserta sinopsisnya sekali okey.

Jalil Hamid sebagai Haji Abdullah (Tok Imam)
Fauziah Ahmad Daud sebagai Hajah Noriah
Fikry Ibrahim sebagai Aziz
Noorkhiriah sebagai Halimah
Shahz Jaszle sebagai Ramli
Rita Nadira sebagai Mazni
Hairi Safwan sebagai Ahmad
Sherry Ibrahim sebagai Aishah
Mimi Ernida sebagai Rahayu
Sobri Anuar sebagai Mat Diah
Nurmiziana Rosli sebagai Piah
Anuar Hamizan sebagai Usin
Sinopsis Penuh Drama Ayahanda Slot Lestary TV3

Mengisahkan tentang Haji Abdullah (Jalil Hamid), seorang Tok Imam, juru nikah dan mengajarkan kitab di surau yang berusia lebih daripada 100 tahun. Surau itu kemudian dibina semula setelah dilanda ribut yang hampir meragut nyawa Haji dan isterinya, Hajah Noriah (Fauziah Ahmad Daud) ketika itu. Haji Abdullah dilihat sebagai seorang imam tua yang degil dan mahu mempertahankan semua jawatannya di masjid kampungnya. Walaupun Haji Abdullah sudah tidak diterima oleh masyarakat kerana kaedah pengajaran dan kitabnya yang dianggap lapuk tetapi beliau tetap melunaskan tanggungjawabnya. Hanya Hajah Noriah yang masih setia dan sentiasa memberikan sokongan padu kepada suaminya. Di kampung, seorang imam baharu telah dilantik iaitu Ustaz Hamidi, 20-an dan lulusan Al-Azhar, Mesir. Jemaah pun semakin ramai di masjid. Haji Abdullah tercabar dan tetap mahu menjadi imam. Haji Abdullah dan Hajah Noriah mempunyai 4 orang anak iaitu Halimah (Noorkhiriah), Ramli (Shahz Jaszle), Ahmad (Hairi Safwan) dan Aziz (Fikry Ibrahim). Halimah, anak sulung yang tinggal di belakang rumah Haji sering diharapkan oleh adik-beradiknya untuk menjaga ibu bapa mereka. Halimah juga terpaksa bersabar dengan perangai suaminya, Mat Diah (Sobri Anuar) yang terlalu taksub dengan pertandingan suara burung. 
Drama Ayahanda, Drama Ayahanda Slot Lestary TV3, Sinopsis Penuh Drama Ayahanda, Drama Melayu TV3, Poster Drama Ayahanda, Pelakon - Pelakon Drama Ayahanda, Drama Baru Jalil Hamid, Drama Baru Fauziah Ahmad Daud, Fikri Ibrahim, Noorkhiriah, Hairi Safwan,
Ramli, anak kedua Haji Abdullah pula sibuk berulang-alik menghantar Piah (Nurmiziana Rosli), isterinya ke kampung asalnya kerana emaknya sakit. Manakala, Ahmad, anak ketiga yang mahu menambah pendapatan dengan mengusahakan kebun sayur di kaki bukit. Isteri Ahmad, Hasnah, telah meninggal dunia bersama anak ketiganya semasa bersalin. Hajah Noriah dan Halimah sentiasa cuba mencarikan jodoh baharu untuk Ahmad tetapi Ahmad belum bersedia. Aziz, anak bongsu Haji Abdullah bekerja sebagai juru teknik di sebuah kilang dan minat penulisan. Isterinya, Mazni (Rita Nadira) lebih mementingkan kesenangan diri dan mula mengambil kesempatan atas kesibukan suaminya yang mahu menjaga orang tuanya, anak mereka dan juga menyiapkan penulisannya. Haji Abdullah mahukan sokongan anak-anaknya untuk dia meneruskan tanggung jawabnya sebagai imam, namun semua anak-anaknya tidak berpihak kepadanya membuatkan Haji Abdullah terasa hati. Aziz yang menjadi harapan Haji Abdullah juga menentang hasrat ayahnya lebih-lebih lagi hubungan mereka pernah terpalit dengan sejarah lampau yang merenggangkan hubungan mereka berdua. Sikap degil dan ego Hj Abdullah menyebabkan dirinya dilanda sepi dan tiada siapa yang peduli. Terleraikah kesepian hati seorang ayah dan dapatkan anak-anaknya memahaminya? Dapatkah anak-anak Haji Abdullah menebus kelemahan mereka yang sudah mengabaikan hati seorang ayah? Mengertikan mereka tentang pengorbanan seorang ayah?

Lagu Tema / OST Drama Ayahanda
💙💚 Coretan Pilu nyanyian Dato Awie


Tiada ulasan:

Catat UlasanMy Random Post