8 Jun 2018

Resepi Kek Batik Lembut

Kek Batik, Resepi Kek Batik Lembut, Cara - Cara Membuat Kek Batik, Bahan - Bahan, Cara Penyediaan Kek Batik Lembut, Resepi, Resipi, Raya, 2018,
Resepi Kek Batik Lembut

Kali ini aku nak share satu resipi yang merupakan kegemaran aku iaitu resepi Kek Batik Lembut. Kek Batik ini memang popular dan mudah untuk disediakan, tak payah nak bakar atau kena guna oven sebaliknya hanya perlu sejukkan dalam peti ais saja. Sangat mudah bukan, bahan - bahan yang digunakan untuk membuat Kek Batik ini juga senang didapati dan boleh disediakan pada bila - bila masa, sama ada di bulan Ramadan, musim perayaan mahu pun di hari - hari biasa. Jadi jom tengok resepi tersebut di bawah ini ye, gambar dan resepi ini credit pada ownernya, selamat mencuba.

Bahan - Bahan untuk Resepi Kek Batik Lembut

250gm Buttercup
1 cawan susu pekat
2 cawan air kosong
2 biji telur- di pukul 
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan milo
3/4 cawan nestum original
2 sudu besar serbuk coklat
600gm Biskut Marrie



Cara - Cara Untuk Membuat Kek Batik Lembut

1. Cairkan Butter dalam periuk dengan api sederhana. 
2. Masukkan susu pekat & kacau guna whisk. 
3. Masukkan air, Milo dan serbuk koko dalam periuk.
Gaul hingga sebati, pastikan tiada milo yang berketul-ketul.
4. Masukkan telur & esen vanilla dalam periuk, gaul sebati. 
5. Masukkan nestum, gaul sekata sehingga adunan jadi likat. Padamkan api. 
6. Alas loyang dengan aluminium foil @ plastik. Saya guna loyang 8x8'.
7. Masukkan lebih kurang 1 senduk adunan coklat tadi ke dalam loyang. Susun biskut marrie selapis demi selapis berselang- selikan dgn coklat tadi. Setelah selesai layerkan coklat & biskut tadi, tekan2 dengan senduk untuk padatkan kek. Tabur nestum. 
8. Simpan dalam peti sejuk selama 4 jam hingga keras. Dah sejuk, telengkupkan loyang untuk keluarkan kek dan potong.
Selamat mencuba

Kredit Resepi: Rodziah Ghazali



5 ulasan:



My Random Post