12 Jun 2018

Resepi Udang Masak Diraja




Resepi Udang Masak Diraja, Resepi, Makanan, Cara - Cara, Bahan - Bahan, Raya, 2018, Juadah Istimewa Hari Raya, Sedap, Prawn, Recipe,
Resepi Udang Masak Diraja

Diam tak diam, dah nak raya dah, so kali ini aku nak share resepi Udang Masak Diraja pula, tengok gambar saja dah yakin mesti masakan ini sedap kan. Mana tahu boleh dijadikan juadah istimewa di hari raya nanti ke kan. Apa pun jom tengok resepinya di bawah ini, selamat mencuba.


Bahan - Bahan untuk dikisar :
4 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
5 batang lada cili
3 sudu lada kering kisar

Bahan - Bahan lain :
Udang galah / udang kulit putih etc
2 batang serai dititik
Daun kunyit dihiris halus
2 keping Asam keping 
Garam dan gula sesedap rasa
1 cawan santan pekat



Cara - Cara Memasak 

Tumiskan barang yg dikisar, bila minyak naik masukkan serai dan asam keping, kemudian masukkan udang yang telah dibasuh dan ditaburkan garam. Gaulkan sehingga sebati. Last sekali masukkan santan pekat, gaulkan dan masukkan daun kunyit, garam sikit dan gula bagi yang gantikan ajinomoto. Masak jangan lama sangat, nanti udang tak fresh.

Gambar dan Resepi di atas credit to Maheran Nor Sabarina Salim

3 ulasan:

  1. nampak sedap..nampak mudah...akak save resepi ye..

    BalasPadam
  2. senangnya lah resipi ni, nanti nak try buat lah :D

    BalasPadam



My Random Post