22 Jun 2018

Resepi Daging Masak Hitam Berempah

Resepi Daging Masak Hitam Berempah, Bahan - Bahan Untuk Membuat Daging Masak Hitam Berempah, Cara Penyediaan Daging Masak Hitam Berempah, Bahan - Bahan, Cara - Cara, Resepi, Masakan Melayu, Juadah Hari Raya, My Favorite Food, Food, Malay Food, Resepi Orang Kampung, Cara Memasak Daging Masak Hitam Berempah, 2018, Recipe,
Resepi Daging Masak Hitam Berempah

Kali ini aku nak share resepi Daging masak hitam berempah pula, tengok gambar di atas ini pun dah nampak sedap kan, rasa masakan tu lagilah sedap betul tak hehe. Apa pun gambar dan resepi ini credit to Facebook Resepi Orang Kampung. Daging Masak Hitam Berempah ini memang antara favorite aku juga, rasa lapar pula bila tengok gambar tu hehe. Daging Masak Hitam ini boleh disediakan pada bila - bila masa saja, tambah - tambah sekarang ini kan kita menyambut hari raya, jadi bolehlah dibuat untuk juadah hari raya kan. Apa pun selamat mencuba ye..



Resepi Daging Masak Hitam Berempah

Bahan - Bahan Untuk Membuat Daging Masak Hitam Berempah

800 gm daging - dipotong kepingan besar dan tebal.
1/2 cawan kicap manis
1 sudu besar lada hitam serbuk

Bahan untuk rempah :
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji cengkih
3 biji bunga lawang

Bahan kuah :
6 -7 sudu besar cili kering - dikisar
2 ulas bawang besar - dikisar
1/4 cawan kicap pekat manis - ikut masin dan manis serta warna kuah
7-8 helai daun kari
2 batang serai - diketuk
2 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
 4 sudu besar minyak masak

Bahan kisar untuk tumis:
5-6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia



Cara Penyediaan Daging Masak Hitam Berempah

1. Daging diperap seketika bersama kicap dan serbuk lada hitam.
2. Masukkan daging dalam periuk, masukkan bahan rempah dan tuang sedikit air agak mentupi paras daging. Rebus sehingga daging betul betul lembut dan empuk. Tektur daging mestilah empuk dan mudah lerai.
3. Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumis bahan kisar bersama daun kari dan serai sehingga wangi. Kemudian masukkan bawang besar kisar, cili kering kisar, serbuk ketumbar, jintan manis, dan jintan putih. Tumis sehingga cili betul-betul masak.
4. Masukkan daging yang direbus bersama rempah-rempah tadi juga bersama air rebusan (kalau air banyak jangan masuk semua). Masukkan kicap dan masak lagi sehingga kuah agak kering dan pekat. Rasa garam dan gula. Selalunya tak perlu tambah garam sebab kicap dah sedia masin dan manis.
5. Bila kuah dah pekat bolehlah diangkat dan hidangkan.

3 ulasan:



My Random Post