29 Jul 2020

Resepi Kek Pandan Yang Simple dan Gebu





Siapa suka makan kek Pandan kat sini? sedap kan kek Pandan ni, dapat pulak kek Pandan yang gebu - gebu gitu.  Hari ini aku nak kongsi resepi Kek Pandan ni, so dipersilakanlah untuk mencuba resepi ini ya. Selamat mencuba okey. Gambar dan resepi kek Pandan ini credit pada ownernya.

Bahan-bahan untuk membuat kek Pandan :

4 biji telur (asingkan kuning dan putih telur)

1 cawan butter

1 cawan gula halus

1sk ovelett
1/4 cawan santan
4 helai daun pandan
2 cawan tepung gandum - diayak dgn 1sk baking powder
Pewarna hijau





Cara - Cara Membuat Kek Pandan

- Pukul putih telur dengan 1/2 cawan gula sehingga meringue dan ketepikan.

- Blend daun pandan dan santan kemudian tapis, ketepikan.

- Mix butter, gula dan ovelette sampai kembang dan masukkan telur. Mix lagi dengan high speed sampai gebu. Bila dah gebu lowkan speed dan masukkan santan yang dikisar dengan daun pandan tadi dan beberapa titik pewarna hijau dan sebatikan.

- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan sebatikan. Matikan mixer dan masukkan meringue sedikit demi sedikit dgn kaedah kaup balik sehingga semua sebati.

- Tuang ke dalam loyang yang telah digris dan dilapik dengan baking paper lalu bakar selama sejam.

2 ulasan:



My Random Post