29 Mei 2019

The Last Empress - Korean Drama Review




The Last Empress, Korean Drama, Drama Korea, Korean Drama The Last Empress, Drama Korea The Last Empress, Review Drama Korea The Last Empress, Review By Miss Banu, Korean Drama Review, Sinopsis Drama Korea The Last Empress, Ending Drama Korea The Last Empress, Korean Drama 2018 / 2019, Poster Drama Korea The Last Empress, Cast, Pelakon Drama Korea The Last Empress, Jang Na Ra, Choi Jin Hyuk, Shin Sung Rok, Lee Elijah, Shin Eun Kyung, Oh Seung Yoon, Yoon So Yi, Oh Ah Rin, Lee Hee Jin, Stephanie Lee, Channel SBS, Jang Na Ra New Drama,

Drama Korea The Last Empress ini sememangnya sangat popular, ramai yang ketagih dok ikut cerita ni hahaha. Disebabkan populariti drama ini, episodnya dipanjangkan lagi, dari 48 episod ke 52 episod. Antara pelakon drama The Last Empress ini adalah Jang Na Ra, Choi Jin Hyuk, Shin Sung Rok, Lee Elijah, Shin Eun Kyung, Oh Seung Yoon, Yoon So Yi, Oh Ah Rin, Lee Hee Jin, Stephanie Lee dan ramai lagi. Korean Drama The Last Empress ini disiarkan di channel SBS dan release pada 21 November 2018 dan tamat episodnya pada 21 Februari 2019 yang lalu. Selain itu drama ini disiarkan bagi menggantikan drama Heart Surgeons dan kemudian akan digantikan dengan drama Big Issue. Drama ini banyak plot twist dan penonton susah nak agak apa yang akan berlaku seterusnya, bila tengok siapa yang jadi screenwriter drama ni barulah faham kenapa drama ni best sebab ianya ditulis oleh Kim Sun Ok yang pernah jadi screenwriter drama - drama best seperti Unni Is Alive, My Daughter Geum Sa Wol, Come! Jang Bo Ri, Temptation Of Wife dan banyak lagi. Manakala Pengarah drama ini adalah Joo Dong Min yang pernah mengarah drama - drama popular seperti Return, The Family Is Coming, Take Care Of Us, Captain. 




Curious juga nak tahu bagaimana agaknya kalau institusi beraja masih wujud di Korea di zaman moden ini. Memang macam - macamlah yang akan berlaku, dengan politik istana lagi, memang sukar nak hidup dalam istana moden tu seperti yang dialami oleh Oh Sunny (lakonan Jang Na Ra). Selain tu bukan main ramai orang jahat yang ada dalam istana tu hahaha, semua tunggu masa dan peluang je untuk jatuhkan sesama sendiri. Namun uniknya walaupun mereka bermusuh tapi ada masanya diorang boleh pula bekerjasama dan tolong - menolong antara satu sama lain di penghujung episod. Drama Korea The Last Empress ini juga berjaya menjadikan penonton seperti lalang hahaha sekejap benci betul dengan watak Raja Lee Hyuk tu yang dilakonkan oleh Shin Sung Rok tapi kadang - kadang jadi suka pula bila dia jadi sweet dan kelakar, terutamanya ketika dia cuba mengambil hati isterinya semula. Tapi bila dia jadi jahat tu memang jahat giler gitu. Walaubagaimanapun rasa annoying juga bila watak jahat dalam drama ni tak reti nak insaf dan tak serik nak buat jahat tu. Pelakon - pelakon drama ini juga turut menang beberapa anugerah dalam SBS Drama Awards 2018.

The Last Empress, Korean Drama, Drama Korea, Korean Drama The Last Empress, Drama Korea The Last Empress, Review Drama Korea The Last Empress, Review By Miss Banu, Korean Drama Review, Sinopsis Drama Korea The Last Empress, Ending Drama Korea The Last Empress, Korean Drama 2018 / 2019, Poster Drama Korea The Last Empress, Cast, Pelakon Drama Korea The Last Empress, Jang Na Ra, Choi Jin Hyuk, Shin Sung Rok, Lee Elijah, Shin Eun Kyung, Oh Seung Yoon, Yoon So Yi, Oh Ah Rin, Lee Hee Jin, Stephanie Lee, Channel SBS, Jang Na Ra New Drama,
Drama Korea The Last Empress ini mengisahkan tentang Oh Sunny yang merupakan seorang pelakon teater yang kurang berjaya dalam kerjayanya. Namun tiba - tiba hidupnya berubah bila dia dapat berkahwin dengan Raja Lee Hyuk. Oh Sunny awalnya menyangka yang dirinya akan bahagia bila dapat berkahwin dengan lelaki idamannya itu. Namun semakin lama Oh Sunny berada di istana, dia akhirnya dapat tahu siapa Raja Lee Hyuk yang sebenarnya. Oh Sunny sedar yang dirinya dipergunakan selama ini, Lee Hyuk pula langsung tidak menyintai dirinya malah curang pula. Kematian nenek raja Lee Hyuk menjadikan Oh Sunny sedih, malah dia pula dituduh sebagai suspek utama. Oh Sunny kemudian bangkit untuk mendedahkan wajah sebenar institusi diraja yang teruk itu kepada rakyat. Dengan bantuan Na Wang Sik mereka sama - sama ingin menghancurkan kerajaan beraja itu dari terus kekal memerintah. Apa yang berlaku seterusnya?. Aku tak nafikan yang jalan cerita drama ini agak menarik tapi masih ada scene - scene yang tak logik sikit, especially scene Na Wang Sik yang boleh berubah wajahnya secara drastik dengan cara menguruskan badan sahaja. Kalau diorang buat Na Wang Sik tu turut buat pembedahan plastik, baru lebih menyakinkan, berbanding hanya menguruskan badan saja. 
The Last Empress, Korean Drama, Drama Korea, Korean Drama The Last Empress, Drama Korea The Last Empress, Review Drama Korea The Last Empress, Review By Miss Banu, Korean Drama Review, Sinopsis Drama Korea The Last Empress, Ending Drama Korea The Last Empress, Korean Drama 2018 / 2019, Poster Drama Korea The Last Empress, Cast, Pelakon Drama Korea The Last Empress, Jang Na Ra, Choi Jin Hyuk, Shin Sung Rok, Lee Elijah, Shin Eun Kyung, Oh Seung Yoon, Yoon So Yi, Oh Ah Rin, Lee Hee Jin, Stephanie Lee, Channel SBS, Jang Na Ra New Drama,
Di penghujung episod drama ni, korang memang tak akan nampak kelibat Choi Jin Hyuk yang memegang watak sebagai Na Wang Sik / Chun Woo Bin ni sebab jadualnya clash bila drama ini ditambah episodnya dan dia dah ada komitmen dalam drama lain. Walaubagaimanapun aku suka tengok semua scene - scene kelakar dalam drama ni sebab semuanya best. Plus bromance antara watak Choi Jin Hyuk dan Shin Sung Rok tu memang terbaik dan comel giler hehe. Manakala ending drama Korea The Last Empress ini bagi aku agak sad ending juga sebab masa tu nampak Lee Hyuk dah berubah jadi baik sepenuhnya. Mungkin disebabkan ramai penonton yang sedih dengan ending terbabit, pihak produksi drama ini telah release satu video di Youtube mengenai epilog drama ni yang membabitkan Jang Na Ra dan Shin Sung Rok. Aku tak pasti sama ada diorang tu dilahirkan semula dalam video tu, atau pun ada orang lain yang mempunyai muka seiras dengan Lee Hyuk hahaha. Apa pun aku bagi 7.9/10 bintang untuk drama ini.

~ Blog Dari Hati Miss Mulan ~

6 ulasan:

  1. tengok separuh je drama ni, tak boleh nak habiskan.

    BalasPadam
  2. i've always love jang nara

    BalasPadam
  3. Sy la lalang tu..hihi..tgk padan lee hyuk dgn oh sunny tu..comel je ms dia nk pikat blk wife dia..tp perangai mcm tu sape nk..hahaha

    BalasPadam
  4. Sy tgok smpai episode 36 je.dah xboleh brain.macam makin xbest.tp kan watak antagonis jahat perempuan tu kesian habis bile kene sekse.carik2 kulit dia.hhahhaa😁😁😁.tula.dah 4bulan tangguh citer tu mals nk layan.tgok citer lain dulu.

    BalasPadam
  5. Jang nara cengkung nampak buruk.xmcm my love patzy dulu2 cantik je.mak ak pun perasan hal ni.makin cengkung.xlawa la.my love patzy comel je.

    BalasPadam
  6. Song hye kyo dah retak menanti belah.😁😁😁.rumah tangga hancur.dah nak bercerai.hmmmm hari tu bukan main bercinta bagai.kawin xsampai 2tahun dah nak bcerai.haritu beria2 song couple la ape la.song joong gi song hye kyo.ini la dunia artist.

    BalasPadam



My Random Post