28 Mac 2020

Resepi Ketam Masak Pedas Ala Thai




Resepi, Recipe, Ketam, Masak Ketam, Resepi Ketam Masak Pedas Ala Thai,

Dekat Media Sosial memang ramai yang update status tentang masakan dan makanan. So hari ini aku nak share resepi Ketam Masak Pedas Ala Thai. Mana tau kot - kot ada yang beli ketam tapi tak tau nak masak apa kan, jadi bolehlah try resepj ini kan. Apa pun gambar dan resepi di atas credit pada ownernya. Selama mencuba ya..




Resepi Ketam Masak Pedas Ala Thai

Bahan-bahan :-
-KetamπŸ¦€
-1 Batang Serai (saya blend sekali dgn bwg)
-10 keping Daun limau purut
-Daun Ketumbar
-Cili api (saya tak guna pun)
-Bawang Merah blend
-Bawang Putih blend
-Halia blend
-Asam Keping
-2 Sudu Serbuk Kari
-3 Sudu Cili Giling
-2 Sudu Cili Thai (saya guna kiub tomyam maggi)
-Gula & Garam sedikit
Cara Memasak :-
-Rebus ketam
-Air rebusan ketam jangan buang, sebab nak diguna sebagai kuah nanti
-Panaskan minyak
-Masukkan bahan blend dan serai hingga naik bau
-Masukkan cili giling dan kari hingga pecah minyak, kemudian Paste cili thai.
-Dah pecah minyak masukkan Air rebusan ketam tadi ikut suka byk mana
-Masukkan asam keping, gula dan garam.
-Masukkan ketam, daun ketumbar dan daun limau purut.
-Dah mendidih, tutup api dan tutup periuk, biar bau dan rasa masakan tadi sebati
-Enjoyyy

2 ulasan:



My Random Post