20 Jan 2020

Resepi Ayam Panggang Rosemary dan Lemon

Resepi Ayam Panggang Rosemary dan Lemon

Bila share resepi ni buat aku rasa lapar pula hehehe, siapa pernah try masak macam ni? nanti boleh try resepi ni okey. Selamat mencuba ye..resepi ini serta gambar di atas tu credit pada ownernya ye.

Resepi Ayam Panggang Rosemary dan Lemon

Bahan - Bahan Untuk Memasak Ayam Panggang Rosemary dan Lemon
- 1 ekor ayam - dibelah 4
- 5 ulas bawang putih - direbus
- 1 inci halia - disagat
- 1 1/2 sudu besar rosemary kering
- 2 sudu besar lada hitam - tumbuk halus
- 2 sudu besar madu
- 3 sudu besar gula perang
Garam
- 2 kiub ayam
- 2 biji lemon - hiris
- 4 sudu besar olive oil
- 4 biji kentang - potong 4 dan rebus hingga hampir masak
- 3 biji karot - potong kecil2 memanjang
- 2 biji tomato - potong 4

Cara - Cara Untuk Memasak Ayam Panggang Rosemary dan Lemon

1. Bersihkan ayam dan ketepikan.
.
2. Campurkan semua bahan kecuali sayur2an dengan olive oil. Kemudian lumurkan pada ayam. Susun ayam ke dalam dulang.
.
3. Lebihan bahan lumur tadi, lumurkan pula pada tomato, kentang dan karot dan kemudian susun bersama2 ayam.
.
4. Bakar pada suhu 200C selama 1 jam @ hingga masak.
.
5. Hidang bersama salad dan sos lada hitam. Sos boleh buat guna air dari panggangan ayam, cuma tambah sedikit susu, serbuk lada hitam dan sos lada hitam. Masak hingga kuah agak pekat.
.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan



My Random Post